Stomatološka radiologija

Upotreba RTG snimaka

Rendgenske snimke neizostavan su dio stomatološke dijagnostike, ali i planiranja i sprovođenja terapije. Na RTG snimcima vidljive su promjene koje se vizuelnim pregledom ne mogu uočiti. Na RTG snimcima najbolje se uočavaju promjene na tvrdim tkivima, dakle na zubima i kostima. Postoje različite tehnike snimanja, a najčešće se koriste ortopantomogram i retroalveolarni snimak.


Ortopantomogram

Ortopantomogram ili ortopan je snimak koji obuhvata sve zube, gornju i donju vilicu, vilični zglob, a dijelom i strukture smještene iznad usta (nosnu šupljinu, maksilarne sinuse). Koristi se u situacijama kada je potrebno dobiti uvid u sve zube i okolne koštane strukture. Često se izrađuje kao orijentacioni snimak pri prvom pregledu. Ortopantomogram se koristi i u planiranju protetske terapije, te ortodonciji.


Retroalveolarni snimak

Retroalveolarni snimak prikazuje nekoliko zuba i okolnu kost. Koristi se kada je potrebno dobiti detaljan i kvalitetan prikaz određenog zuba. Na snimku je vidljiv cijeli zub - njegova kruna, korijen i kost oko vrha korijena.


Rezervišite svoj termin za pregled ili terapiju!