Pedodoncija

Prva posjeta stomatologu

Prva posjeta stomatologu trebala bi da uslijedi nakon nicanja prvih mliječnih zuba kod djeteta. Primarna svrha kod djece te dobi, nije stomatološka terapija, već upoznavanje djeteta sa stomatologom i okruženjem u ambulanti. Djeca su pacijenti koji zahtijevaju posebne metode rada i pristupa, a sam rad sa njima zavisi prije svega od njihovog uzrasta kao i od ponašanja.


Rani dječji karijes

Rani dječiji karijes je agresivan oblik karijesa koji se javlja kod djece do treće godine života i vrlo brzo uništava mliječne zube. Razvoju ranog dječijeg karijesa pogoduje noćno hranjenje djeteta, davanje sokova ili slatkih napitaka noću, kao i prehrana bogata ugljenim hidratima, te loša oralna higijena. Ako terapija ranog dječijeg karijesa ne započne na vrijeme, u vrlo kratkom vremenu dolazi do razaranja cijele krune mliječnih zuba.


Fluorizacija zuba

Jedan od najboljih oblika prevencije nastanka karijesa je fluor koji štiti gleđ i čini je otpornijom. Fluor podstiče remineralizaciju tkiva i ojačava odbranu zuba od karijesa. Razvoj bakterija na zubima na koje je nanesen fluor je otežano. Mliječni i stalni zubi se premazuju fluorom koji je u tečnom stanju ili može biti i u obliku gela. Sam postupak je brz i bezbolan, a odlična je metoda sprječavanja karijesa kod mliječnih zuba.


Rezervišite svoj termin za pregled ili terapiju!